Karanlıkla Dolu Hayat Hikâyesinde Bembeyaz Bir Sayfa Açtı

Uzun seneler uyuşturucu-alkolün tutsağı olan ve işlediği suçlardan dolayı cezaevine giren Derviş Aksoy, kurduğu dernekle gençlere el uzatıyor.
Gençlik yıllarından itibaren uyuşturucu-alkol illetine bulaşan ve işlediği suçlar nedeniyle hapis cezaları alan Türk asıllı İsveç vatandaşı Derviş Aksoy, kirli geçmişini arkasında bırakarak yepyeni bir hayata başlamaya karar verdi.
1990 yılında Stockholm’e gelen Aksoy, arkadaş çevresinin etkisiyle 14 yaşında alkole başladı. Daha sonra kokain çekmeye başlayan, uyuşturucu ticaretinin içinde yer alan, silahlı çatışmalara giren Aksoy hapis cezalarına çarptırıldı. Aldığı aşırı doz uyuşturuculardan dolayı hastaneye kaldırılan Aksoy, ölümlerden döndü.
2009’da X-CONS Huddinge Derneği’ni kuran Aksoy, gençleri uyuşturucu ve alkolden kurtarmak için faaliyetlerine başladı.
KIZININ SÖZLERİ HAYATININ DÖNÜM NOKTASI OLDU
Aksoy, şunları kaydetti:
‘’2008 yılında hücrede tek başımaydım. 13 yaşındaki kızımla telefon görüşmesi yaptım. Hapishanede görevli bekçi karşımda, telefonun diğer ucunda ise kızım vardı. Kızıma, ‘Ben içerdeyim. 2000 TL para gönderdim, çok yakında geleceğim, sizi çok seviyorum.’ dedim. Kızımın bana vermiş olduğu şu cevap ise beynimi bir mermi gibi delip geçti adeta, ‘Baba, sen kendini ne zannediyorsun? 40 yaşına gelmişsin ve içerdeyken bana telefon açıyorsun. Para gönderdiğini söylüyorsun. Mafya mısın? Ben böyle baba istemiyorum. Dışarda iken dahi 5 dakika bizi sevip okşayıp gidiyorsun.’’
Yaptığı bu telefon görüşmesinden sonra hücresine döndüğünü ve kimse görmeden hüngür hüngür ağladığını belirten Aksoy, şunları söyledi:
‘’Elime beyaz bir kâğıt aldım. Dürüst olmadığımda ve suça bulaştığımda kazandıklarımı kâğıdın bir tarafına yazdım. Lüks arabalar, paralar, kızlarla geçirilen vakitler, her yerde sözümün geçmesi… Diğer tarafa ise kaybettiklerimi yazdım. Çocuklarımın büyürken onların yanında değildim. Evlatlarımın saygısını kaybettim. Anne-babama yalan söyledim. Sağlığımı yitirdim. İşte bu kaybettiklerim çok ağır basıyordu. Değişmeye o an karar verdim.’’
EĞİTİMLERE GİTTİ, HAPİS CEZASININ SON 6 AYINI TEDAVİ MERKEZİNDE GEÇİRDİ
Davranışlarını değiştirme yönünde kesin irade ortaya koyan Aksoy, kendini geliştirme eğitimlerine katıldı.
Cezasının son 6 ayında ise bir tedavi merkezine giden Aksoy,
‘’12 Merdiven adı altında eğitimler aldım, 2 sene okudum. Şu anda uyuşturucu-alkol tedavi uzmanıyım. Bizlerin zaman zaman toplantıları olur. Madde bağımlısı kişiler bir araya gelir, tecrübelerini paylaşır. Herkes çözüm yolları konusunda fikirlerini söyler. Bir tedavi seansı olarak düşünebiliriz bu toplantıları. Yaşamımdaki dönüşüm aşamalarından bir tanesi de budur.’’ dedi.
‘’0 ATIK PROJESİNİ BAŞLATTIK’’
4 sene önce hayata geçirdikleri 0 atık projesine değinen Aksoy, şunları dile getirdi:
‘’Gençlerimizi geri dönüşüm işine aldık. Cam, plastik, karton, yemek atıkları her yerde bulunuyor. Yetkili kişilerle irtibata geçtik ve şirketlerle anlaştık. Gençlerimizin sokaklardan atık maddeleri toplamalarını sağladık. Bu sayede doğanın temiz tutulması bilincini gençlerime kazandırırken, onlara yasal yollardan para kazanabileceğini de gösterdik. Böylelikle hem kişisel ekonomik kazanım elde ettiler, hem de deneyim sahibi oldular.’’
HERKES, BU MÜCADELEDE YER ALMALI
Aksoy; okulların, belediyelerin, ilgili bakanlıkların ve ailelerin birlikte çalışması gerektiğine dikkat çekti. Madde bağımlısı ya da engelli kişilere ‘’acıma’’ duygusuyla yaklaşmanın yanlış olduğunu aktaran Aksoy, derneklerine müracaat eden kişilere becerileri ve ilgi duydukları alanları göz önünde bulundurarak görevler verdiklerini söyledi. Aksoy, kendini önemli hissetmek duygusunun gençlere aşılanmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
‘’BİRLİKTE OLURSAK ÇOK GÜZEL ŞEYLER PAYLAŞABİLİRİZ’’
Uyuşturucu, alkol ve suçla mücadele konusunda konuşan Aksoy, sözlerinin sonunda şunları aktardı:
‘’ Anne babalar çocuklarıyla vakit geçirsin, onlarla sohbet etsin, yürüyüş yapsın, etkinliklere gitsin. Sadece bağırmak, kızmak çözüm getirmez. Gençler de arkadaş seçimine özen göstersin. Kendilerini suça itecek kişilerden uzak dursunlar. Bu tür kişilerle temas sağlarlar ise ailesine ve öğretmenlerine haber versin. Ancak bu şekilde yardım alabilirler. Bizle çalışmak isteyenler için tüm iletişim kanallarımız açık. Türkiye’de de projeler yapmak için buradayız. Yetkili kurum ve kuruluşlar, iş adamları, aileler derneğimizle irtibata geçebilir. Ortak projeler üretmek isteyen herkese açığız. Birlikte olursak çok güzel şeyler paylaşabiliriz.’’
RÖPORTAJ: SUNA GÖL
Bu haber 2212 kez okundu.
-
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE İZLANDA MODELİ
-
SANAYİDE MHP RÜZGARI ESİYOR
-
TANER KARA’DAN SERT TEPKİ
-
KAMUSEN SİNEYE ÇEKMEYİZ DEDİ
-
CHP’Lİ DR. ŞEVKİN, AKSARAY’DA YURTTAŞLARLA BULUŞTU
-
CHP AKSARAY’I DİNLEYECEK